Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2. Jubileumi kiállítás Érden

 

II. jubileumi kiállítás Érden

 

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete idén ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját.

Ennek jegyében az év elejétől tartó jubileumip9230044.jpg ünnepségsorozat az Érdi Kern Péter Kaktuszkör rendezvényével folytatódott szeptember 23-25-ike között. Az ÉKPK tagjai: Ács Kata, Molnár Veronika, Takács Edéné Anikó, Gergely Attila, Kiss Csaba, Minda Zoltán, a csoporttitkár Jokhel Csaba valamint mindenes segítőtársa, az MKOE gazdasági vezetője, Libnárné Herczeg Ilona, sőt, kedves látogatók, kiállítók: Herczeg István, Kolovics József és neje Erika, Halmi László, az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban építhették meg a kaktuszok és egyéb pozsgásnövények bemutatókertjét és képgalériáját, külön köszönet érte az intézmény igazgatónőjének, Szedlacsek p9230047.jpgEmíliának. Természetesen ez a bemutató növényvásárral egybekötött kiállítás is volt, ahol a leendő pozsgástulajdonosok ízelítőt kaphattak, hogy a szakszerűen ápolt kis növénykék idővel milyen nagyra és különlegesen szépre nőhetnek. A kaktuszkiállítás és –vásár jó alkalom, hogy az ifjú nemzedék is folytathassa a növénykultúra ápolását. Kedvcsinálónak a rajzpályázaton való részvétel is lehetőséget adott értékes, témának megfelelő jutalmakkal. Aki nem tudott eljönni, de szívesen érdeklődik e növények iránt, annak is lehetősége volt vagy lesz bepillantást nyerni a rendezvény hangulatából az érdi rádió és televízió, valamint az Érdi Újság jóvoltából, amiért hálás köszönetünket tolmácsoljuk.

A hivatalos megnyitó pénteken 10 órakor kezdődött. A rendezvényt dr. Nemes Lajos kertészmérnök, a Debreceni Botanikus Kert nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.

 

Dr. Nemes Lajos megnyitó beszéde:

 

Kedves Gyűjtőtársak, kedves Vendégek!

 

Ez évben rám bízta az Érdi Kaktuszkör vezetője, Jokhel Csaba ennek a gazdag és tanulságos kaktuszkiállításnak és -vásárnak a megnyitóját.

Engedjék meg nekem, hogy először azt a 12 kiállítót köszöntsem, akik a féltve őrzött különleges és értékes növényeiket egymásnak valamint a látogatóknak bemutatják. Köszöntöm továbbá a jelenlévő és az elkövetkező három nap alatt érkező kedves látogatókat, növénybarátokat, a kaktusz- és egyéb pozsgáskedvelőket. Ha végignézik ezt a kiállítást, észrevehetik e növények általános és szakosított módját. Mindezekkel kedvet kívánnak ébreszteni a kiállítók a leendő gyűjtő vendégekben, hogy ők is szeressék meg és gyűjtsék, gondozzák e növényeket. A kaktuszok sok örömet tudnak szerezni és okozni gondos gazdáiknak, ugyanakkor biológiai, kémiai, földrajzi ismeretek megszerzésére is késztetik vagy „kényszerítik” őket. Több száz éves múltra tekinthet vissza Magyarországon a kaktuszok gyűjtése. Az első magyar nyelvű irodalmi adatunk 1602-ből származik. Amikor az amerikai kontinensről a hajókereskedelem segítségével elterjedtek e különleges növények Európában, hamarosan felmerült a rendszerezésük szükségessége. Egészen napjainkig folytatódik ez a tudományos munka párhuzamosan nevelésük ismeretével. Ennek a munkának egyik eredménye az ÉKPK tagjainak növényismerete és az itt látható reprezentatív kiállítás, mely méltó a hagyományokhoz és a jubileumhoz, ugyanakkor az országban bárhol megállná a helyét a legjobbak között.

Én hálásan megköszönöm a Kaktuszkör minden tagjának a munkáját, különösen Libnárné Herceg Ilonának sokoldalú tevékenységét és Jokhel Csabának az agilitását, nem kis részben nekik köszönhetjük, hogy megvalósult ez a gazdag és gondosan megszervezett kiállítás, amelyet e gondolatok megosztása után a nagyközönség számára hivatalosan is megnyitom.

 

Jokhel Csaba, az ÉKPK titkára minden tag nevében köszönetét fejezi ki dr. Nemes Lajos Úrnak, hogy a felkérést elfogadva, méltató szavaival hozzájárult a kaktuszkiállítás és –vásár sikeres megrendezéséhez.

 

Kiss Csaba

2011. szeptember 25.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Javaslatok

(Kiss Csaba, 2011.09.28 09:13)

Kedves Látogatók!
A kiállítást Értetek és a növényekért hozzuk létre nagy-nagy erőfeszítések mellett. Szeretnénk minél jobban megfelelni annak a célnak, hogy újabb kaktuszkedvelőket, igazi, öntudatos és gondos KAKTUSZGAZDÁKAT "képezzünk" ki, és ezáltal minél több növény, minél jobb helyen érezze jól magát. Céljainkat legjobban közösen tudjuk formálni az egyre tökéletesebb megoldások irányába. Ehhez kérjük itt a támogatásotokat, hogy megvalósítható ötletekkel segítsétek ezt a nemes feladatot, a kiállítások növényeinek minél "étvágygerjesztőbb" bemutatásával. Ha valami jobbító javaslatotok van, osszátok meg velünk akár itt a hozzászolásban, a helyszíneken vagy bárhol. Esetlegesen a jó ötletek díjazása is megoldható. Köszönjük.

Re: Javaslatok

(Jokhel Csaba, 2011.10.29 22:05)

Kiss Csaba szavai után nehéz bármi szépet, vagy okosat írni. Én mégis megpróbálom. Nagyon fontosnak érzem, hogy elmondjam, egy kiállítás megszervezése, annak létrehozása, a napi munkáink mellett nem egyszerű feladat. Így könnyen előfordulhat, hogy valami kimarad, esetleg nem gondolunk olyan alapvető dolgokra, ami másnak egyértelmű. Néha úgy érezzük, hogy minden a helyén van, majd kiderül, hogy mégsem. Mindenből tanul az ember, és csak bizakodni tudunk, hogy a következő szebb, jobb, szervezettebb lesz. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett, segített valamiben. Köszönjük a vendégeinknek, hogy eljöttek hozzánk, megnézték, hogy Érden is van mit megnézni, megcsodálni. Továbbá köszönjük a Szepes Gyula Művelődési Központnak, és vezetőjének Szedlacsek Emíliának, hogy lehetőséget kaptunk kaktuszkertünk bemutatására.