Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AUGUSZTUS

 Tovább a  I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hónaphoz.

 

Augusztus

A 8. hónap a nyár utolsó hava. Nappal hasonló meleg van, mint júliusban, legfeljebb az éjszakák hűvösebbek árnyalatnyival. A sűrű, hosszantartó felhős ég és a csapadék elég ritka, de rövid, kiadós záporokra számíthatunk. Tegyük lehetővé, hogy a növényeink számára tudjunk gyűjteni esővizet. Amennyiben üvegházunknak földfelszín alatti része is van, előzetesen gondoskodjunk róla, hogy a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék ne önthesse el. Ha mégis megtörténne, készüljünk fel a mielőbbi kiszivattyúzására és kiszárítására. Kaktuszaink és egyéb pozsgásaink ekkorra már teljesen hozzászoktak a legerősebb és a leghosszabb napfényhez, noha már kb. 1 órával kevesebb a napsütéses órák száma (16), mint az előző hónapban. A napfénykedvelő fajoknál – ha ez fizikailag és anyagilag kivitelezhető – megszüntethetjük a teljes árnyékolást. A többi növény - főleg az árnyékkedvelő - továbbra sem lehet direkt napfénynek kitéve főleg 11-16 óra között. A fóliasátrakban, üvegházakban és egyéb zárt térben tartott pozsgásnövények légterét éjjel-nappal szellőztessük. Ez nemcsak az intenzív napsugárzás okozta erős nappali felmelegedés mérséklése miatt szükséges, hanem az éjszakai gyors visszahűlést is segíti, amely kedvezően hat növényeink természetes fejlődésére (pl. a másodvirágzás feltűnő bőségben mutatkozhat). Nagy kánikulában üvegházunk tetőzetét, oldalait és környezetét is hűthetjük csapvizes öntözéssel. Üvegházunkban alkonyat tájt alkalmazhatunk ködpermetezést, ha túl száraz a levegő, de számítani kell a gombafertőzések növekedésére. Pl. a Blossfeldia liliputana egész nyáron feltétlenül napos déli/nyugati kitettségű helyet kíván, csak így virágzik és fejlődik megfelelően. Tartósan nagyon meleg időben gyakori nedvesítést (vízpermetezést, spriccelést) igényel, ilyenkor nem szabad közvetlen tűző napon tartani, főleg a déli órákban. A virágok csak nagyon nagy melegben (nem feltétlen direkt tűző napon) nyílnak ki teljesen. Hasznos, ha tudjuk mérni a max-min hőmérsékleten kívül a levegő relatív nedvességtartalmát is. A szabadba kihelyezett növényekre különösebb gondot nem kell fordítani, a nappali és éjszakai órák hőmérsékletváltozása és a nyílt környezeti hatások kedvezőek számukra.

 

További főbb tennivalóink tömören:

                                                                                  

- teljes öntözés (Kb. 1-2 hetente, a hónap vége felé, vagy tartósan hűvösebb időben mérsékeltebben.)

- permetezés (Szükség szerint, ha találunk kártevőt, főleg pajzstetűt és takácsatkát.)

- párásítás (2-3 naponta, ha szükséges.)

- szellőztetés (Minden éjjel, de nappal is fontos.)

- árnyékolás (35 Cº fölött, legegyszerűbb a raschel-háló.)

- magszüretelés (Papírtasakokban, fajnévvel, dátummal ellátva, teljesen megtisztított állapotban.)

- mesterséges beporzás (fajtisztán)

- tápoldatozás (A tárgyévben utoljára, hogy a növényeket ne késztessük időn túli fejlődésre.)

- dugványozás (Már csak ebben a hónapban, később ne! A dugványok metszési felületét szellős helyen 1-2 hétig hagyjuk beszáradni, majd folyami homokba helyezve tavaszra meg is gyökeresedik.)

- áttűzdelés (Ha elég fejlettek a magoncok.)

- fotózás (Minden fontos élményt örökítsünk meg.)

 

Az áttűzdelésnél vigyázzunk a gyökerek épségére, ne sérüljenek meg, ne hajoljanak vissza, és kellően tömörítsük a talajt körülötte. A tűzdelést követő 3-4 nap múlva megkezdhetjük az öntözést, addigra begyógyulnak a láthatatlan, véletlenszerű sérülések. Több tapasztalt kaktuszszakértő szerint a tűzdelést célszerűbb a következő évben végezni, mivel az erőteljesebb növények megmaradási esélye jóval kedvezőbb lesz.

A növények egészségi állapotára továbbra is figyeljünk. A nyári időszakban különösen a takácsatkák jelentenek nagy veszélyt. A meztelencsiga egész évben folyamatosan károsíthat, főleg nedvesebb időszakban (amilyen most a 2011-es nyarunk), s ez a veszély a késő őszi esősebb időben, vagy a hűvösebb, harmatos reggelek alkalmával fokozódhat.

Augusztus végével lezárjuk az év 2/3-át és a közelítő tél előtt hamarosan őszbe csavarodik a természet feje. A mi teendőink is alaposan megváltoznak.

KISS Csaba


               NAPTÁRTÖRTÉNET

Augusztus

 A Gergely-naptár 8. hónapja az augusztus, amely 31 napos. Az év 213-243. napjait (szökőévben, pl. 2012-ben 214-244.) és a (32)33-36(37) heteket foglalja magába. Az esztendő ötödik 31 napos hónapja, a második félév és a harmadik negyedév 2. hava, az általános tapasztalatok és a hivatalos meteorológiai adatok szerint július után az év második legmelegebb hónapja. Az augusztus (Augustus) hónap névadója Augustus Octavianus, ritkább nevén Imperator Caesar Augustus divi filius, születési nevén Caius Octavius, később Caius Iulius Caesar Augustus (i.e. 63. szeptember 23. – i.u. 14. augusztus 19.) a Római Birodalom császára (uralkodott i. e. 27 – haláláig), aki a római történelem egyik legfontosabb alakja volt.

A régi római naptárban a márciussal kezdődő évben ez a hatodik hónap volt. Ennek megfelelően latinul eredetileg Sextilis – magyarul hatodik – volt a hónap neve, csak később Julius Caesar naptárreformja (I. e. 46) révén lett a korábbi 29 helyett 30 napos. A 29 napos hónapok eredete a hold-hónapokra vezethető vissza. Augustus császár naptárkorrekciója miatt 31 napossá bővítették a 29 napos február rovására. A római szenátus javaslatára a népszavazás még ugyanabban az évben Augustusra változtatta, mivel nem maradhatott Sextilis (hatodik), mint 8. hónap. A 31 naposra bővítést az indokolta, hogy a császári cím várományosának (princeps) sértette volna a hiúságát és a tekintélyét, ha a nevét viselő hónapban kevesebb a napok száma, mint a Caesarról elnevezett júliusban.

A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése augusztus helyett hevenes. A régi magyar nevén – mely népi kalendáriumokban is szerepelt – Kisasszony hava, ősi magyar nevén pedig Újkenyér hava. Napjainkban még a nyárutó nevet is viseli. A krónikák említést tesznek még további magyar elnevezésekről is: szőlőérlelő hó, Nagyboldogasszony hónapja, Mária Szíve hónapja, aratás hava, Szt. István hava, Az augusztus kezdőnapja a szokványos normál években nem egyezik egyik hónap kezdőnapjával sem, szökőévekben pedig a februáréval azonos. A hónapnév rövidítése: aug

                            Hullócsillagok hava


Az augusztus az északi mérsékelt égövben az esztendő második legmelegebb hava, főleg az első két dekádjában. A hajnali hőmérséklet sem nagyon csökken még jelentősen 20 C fok alá, a nappali hőmérséklet pedig árnyékban is megközelítheti időnként a 40 C fokot. Jégesővel kísért záporok, zivatarok elég gyakran előfordulhatnak augusztusban is, de jelentős hőmérsékletcsökkenéssel ritkán járnak. Napi 15-16 órán át süt a nap ebben az égövben, felhőmentes időszak esetén megközelítheti, sőt, el is érheti az 450-et, de ez az elméleti maximum.

Augusztusban még tart a nyári üdülési szezon, így ebben a hónapban is sokan mennek üdülni. Augusztus végéig tart minden általános és középiskolában a nyári vakáció. Az aratás tradicionálisan minden esztendőben június hó 29-én Péter, Pál napján kezdődik, nagy része júliusban zajlik, hivatalosan augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén ér véget. A nyár csemegéjének számító görögdinnye mellett főszerep jut a nagyon zamatos őszibaracknak és a korai ropogós csemegeszőlőknek. Az őszibarack neve ellenére nyári gyümölcs, szeptember végén már alig található fán. Ebben a hónapban már számítani kell a parlagfű virágzására, melynek a pollenje rendkívül allergén hatású.

A második félév napjainak száma 3-mal több – ez július hónapnál is szóba kerül – (szökőévben csak 2-vel), mint az első félévé. Igaz 365 nap esetén nem felezhető, szökőévben viszont igen, akkor 283 nap lehetne. Ennek az anomáliának a korrigálása megoldható lenne, anélkül hogy bármi megváltozna, a február 29 (szökőévben 30) napossá tételével (az eredeti napok számának visszaállításával) az augusztus 30 naposra történő redukálásával.

Népi jóslások az időjárásra vonatkozóan:

Egyes tájakon úgy tartják, hogy István napkor indulnak el a gólyák Afrika felé, és már a fecskék is gyülekeznek az elektromos vezetékeken a nagy utazásra.

Egy magyar népi mondóka az augusztus hónapot a következőképpen jellemzi:

Ha Domonkos forró,
kemény tél várható.
Lőrinc-napja, ha szép,
sok a gyümölcs, és szép.
Bertalan szép idővel,
az ősz is nekünk kedvel.
Sűrű eső augusztusban,
Jó mustot ád a hordóban.

A szépirodalomban (a képzőművészetben és a zenében) az augusztusról:

Szuhanics Albert: Államiságunk ünnepe (részlet)

Ím a nyarat koronázza augusztus hava.
Királyságot hirdet nekünk, mint a korona.
Magasztos király a nyárban, benne ős erő.
Áldása, mely harmatoz ránk, gyümölcsérlelő.

Dsida Jenő: Kalendárium szonettekben (részlet)

AUGUSZTUS
Az élet dicsérete

Lám, most e délben, mint a renyhe, holt só
terül szét ringó tengerek vizében,
úgy oszlom én is szét e versben éppen
és gonddal mondom: tán ez az utolsó.

Nagy ideje, hogy csupa könnyű, olcsó
igéim vannak, árnak ellenében
nem úszom már és néha-néha szépen
mondom magamban: várhatsz még koporsó!

Csak hallgatom a lomb meleg neszét
s az árnyas fákat bölcsen megmosolygom:
a tölgyet, hársat, bükköt, gesztenyét -

a forró nap vidáman vagy borongón
nagy, tiszta békét csurgat szerteszét...
Mégis csak jó e vénhedt, lomha bolygón!
 
Radnóti Miklós: Naptár (részlet)
Augusztus

A harsány napsütésben
oly csapzott már a rét
és sárgáll már a lomb közt
a szép aranyranét.
Mókus sivít már és a büszke
vadgesztenyén is szúr a tüske.

Augusztusi nevezetes napok közül néhány kronologikus sorrendben:


        01.  A forint bevezetésének napja

        09.  A világ őslakosainak nemzetközi napja
               Az állatkertek napja
        10.  Tűzoltók napja
        12.  Fiatalok világnapja
        13.  A balkezesek világnapja
        15.  Nagyboldogasszony napja
        16.  Hontalan állatok világnapja
        20. Magyarország állami ünnepe
              Szent István államalapító és az új kenyér ünnepe
       29. A magyar fotográfia napja
        31. A meteorológiai nyár vége

1498. augusztus 01. Kolumbusz Kristóf partot ért Isla Santán.

XXX. nyári OLIMPIAI Játékok London 2012. július 27–augusztus 12.

A nyári időszámítás miatt minden nap 1 órával korábban kezdődik!

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek augusztusra:

–        Oroszlán (július 23 – augusztus 22.)

–        Szűz (augusztus 23 – szeptember 22.)

Az áprilisi égbolton a Nap az állatöv jegyei közül áthalad előbb az Rák csillagképen, majd a Oroszlán csillagképbe lép.

                                  Kaktusz-augusztus

 A kaktuszok már egyre kevésbé virágoznak, a legtöbb túl van a virágzáson és a gyümölcsérlelés folyamata tart, a legtöbbjük a nyári pihenőszakban van vagy annak végén tart. Az átültetés kiszikkadt talaj mellett augusztusban is folytatható. Az átültetésnél még mindig vigyázzunk a hajtások friss csúcsán képződött idei sérülékeny bőrre, az esetleges másodlagos bimbóképződésre és a még lágy, könnyen leváló tövisekre. A kaktuszházban teljes mértékben szellőztessünk egész augusztusban éjjel-nappal. Nagy forróság esetén a déli időszakban legalább egyszer az üvegház környezetét, tetejét, oldalát, sőt, a padozatot is hűtsük csapvizes permetezéssel, spricceléssel. Ilyenkor már a raschel-háló-árnyékolást mellőzhetjük. Az időjárási előrejelzést továbbra is mindig kísérjük figyelemmel, nagy vihart megelőzően a nyílásokat jól zárjuk be. A fedél nélkül tartott kaktuszok jégverés elleni védelmét továbbra is biztosítsuk hálóval. A vihar általi felborulás ellen tartsuk ezután is rögzítve a magas Cereus-okat és az Opuntia-kat, ha nem a talajba süllyesztettük. A Ferocactus-okat hőtartó alapokra helyezzük, így éjszaka is meleget kapnak, ami a virágzásukat serkenti, de az ivarérett Ferocactus latispinus virágzására legfeljebb december körül számítsunk. A Selenicereus-okat, Schlumbergera-kat, Hatiora-kat továbbra is faárnyékban tartsuk. A Schlumbergera-k öntözését 1-2 hónapra szüneteltessük. A nemkívánatos beporzók ellen augusztusban is folyamatosan védekezzünk rovarhálóval. A kártevők megélénkülésére továbbra is számítsunk és kontakt vagy felszívódó permetezőszerekkel védekezzünk ellenük, ha ezt nem tettük meg az előző hónapokban.


A kaktuszok nyári virágzása, ha csökkent mértékben is, több nemzetség esetén folytatódik augusztus hónapban. Folyamatosan gyönyörködhetünk a rendkívül változatos színű, esetenként még rövidebb életű virágokban. Számíthatunk az Astrophytum, Coryphantha, Echinopsis, Ferocactus, Gymnocalycium, Mammillaria, Matucana, Parodia és Rebutia nemzetségek számottevő virágzására.

Az ünnepi asztalon még inkább kiemeli az új kenyér méltóságát egy cserépedényes csinos

                        virágzó kaktusz

Érdekesség az egyéb hónapnév próbálkozásokra:

Lucius Aelius Aurelius Commodus (i.e. 161. 08. 30. – 192. 12. 31.) római császár, aki nagyon különc uralkodó volt, az összes hónapot átnevezte a felvett neveivel és címeivel a következőképpen (januártól decemberig): Amazonius, Invictus, Felix, Pius, Lucius, Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus és Exsuperatorius.

Forrás:
Britannica Hungarica
Wikipédia Creative Commons
Új Magyar lexikon

Írta és szerkesztette: Kiss Csaba

2012. július 31.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

12 hónap teendői kaktuszosoknak

(Kiss Csaba, 2011.08.06 21:55)

E hónaptól - augusztus - minden következő hónapra gondozási tanácsokat teszünk közzé. Észrevételeit, kiegészítéseket, saját tapasztalatát is közölje velünk.