Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DECEMBER

Tovább a  I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hónaphoz.

 

DecemberAz év utolsó (12.) és a tél első hava a legtöbb gyűjtőnek az egyik legnyugalmasabb hónap. Hogy miért? Mert  a növények nagy részét ilyenkor már nem kell öntözni, tápoldatozni, gyomlálni, átültetni. A virágzást a rövid nappalos növényeinknél esetleg érdemes figyelni és fotózni. Azért jó, ha legalább hetente alaposabban megvizsgáljuk minden kaktuszt, nehogy a véletlenül behurcolt kártevő elszaporodjon. Tanulmányozzuk tehát a szakirodalmat, rendszerezzük az új szerzeményeket, hogy szükség esetén megtaláljuk azonnal a keresett szakcikket. A vízgyűjtő edényeket ürítsük ki, a szabad ég alatt fordítsuk fel, hogy ne gyűljön bele csapadék, ami fagyott állapotban tönkreteheti. Gondoljuk át az idei év tapasztalatait, tervezzünk a jövő évre. Ha bővíteni akarjuk üvegházunkat, az előkészületeket nyugodt körülmények között kényelmesen megtehetjük. Sok kaktuszos már ilyenkor elkészíti a magjegyzéket, tehát nézzünk körül (pl. a neten) és rendeljünk. Az MKOE évi rendszeres listája is már lassan kopogtat.

A karácsonyikaktusz (Schlumbergera truncata)  ilyenkor teljes virágzásban van. Ha azt akarjuk, hogy tovább gyönyörködhessünk virágaiban, tegyük hűvösebb, de világos helyre. Ne drasztikusan hűvösebbre, csak olyan 18 C fok körüli helyiségbe. Legjobb, ha már akkor tesszük ilyen helyre, amikor behozzuk a bimbós kaktuszt, mert a fiatal bimbók kényesek a bolygatásra. Egyes Mammillaria fajok is virágozhatnak ilyenkor, mint pl. a gracilis, plumosa, vagy a Ferocactus latispinus, melyet egy 60 W-os hagyományos izzó plusz fényével virágzásra bírhatunk. Ezeket a növényeket is tegyük világos, mérsékelten meleg helyre (15-20 C fok), és nagyon óvatosan öntözhetjük. Arra ügyeljünk, hogy a szárára ne kerüljön folyadék. A telelő gyűjteményünket fagymentes időben szellőztessük, ha lehetséges, juttassuk több fényhez is mindet. A beállított minimális hőmérsékletet hagyományos hőmérőkkel ellenőrizzük. Azonnal mobilizálható tartalékfűtésről gondoskodjunk az automatikus fűtőrendszer esetleges műszaki meghibásodása esetére.

     Vessünk egy "pillantást" a kint hagyott kaktuszokra is. A fagytűrő fajoknál bizonyosodjunk meg az esővédő fóliák állapotáról, hiszen ilyenkor már bármikor havazhat. Havas időben készítsünk pár képet a télállókról, érdekes, üdítő élmény lesz visszanézni a következő nyáron!

Varga Zoltán Budapest

 

 

2012_12_dec.jpg

 

 

 NAPTÁRTÖRTÉNET

December

 

A Gergely-naptár 12. hónapja a december, amely 31 napos. Az év 335-365. napjait (szökőévben 336-366.) és a (48)49-(52)53. heteket  foglalja magába. Az esztendő utolsó hónapja és logikusan a hétből az utolsó 31 napos. Az elnevezése a latin decem(ber, bris, bres) szóból származik, melynek jelentése tízedik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt az évkezdő márciustól számított tízedik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokkal kiegészítették az évet, amely így 12 hónapos lett és ettől kezdve január elsejével indult. A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése (december helyett) fagyláros. A régi magyar neve - mely népi kalendáriumokban szerepelt – Karácsony hava, és még télelőnek is hívták, ősi magyar nevén pedig Álom hava. December minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év szeptembere.

A hónapnév rövidítése: dec.

 

Decemberben több nevezetes napot tartanak világszerte, ezek közül néhány kronologikus sorrendben:

 

05. Dominikai Köztársaság és Haiti felfedezésének napja

      (a kaktuszkutatás szempontjából lényeges dátum)

06. Mikulás-nap

10. Nobel-díjak átadása

13. Luca-nap

21. A téli napforduló: a csillagászati tél kezdete

24. Szenteste (karácsonyfa-állítás napja)

25. Karácsony napja (Magyarországon ünnep)

26. Karácsony másnapja (Magyarországon ünnep)

28. Aprószentek napja

31. Szilveszter

Karácsony előtti 4. vasárnap: advent 1. vasárnapja

Karácsony előtti 3. vasárnap: advent 2. vasárnapja (bronzvasárnap)

Karácsony előtti 2. vasárnap: advent 3. vasárnapja (ezüstvasárnap)

Karácsony előtti 1. vasárnap: advent 4. vasárnapja (aranyvasárnap)

Karácsony utáni 1. vasárnap: Szent család vasárnapja

 

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek decemberre:

-         Nyilas (november 22-december 21.)

-         Bak (december 22-január 19.)

A decemberi égbolton a Nap az állatöv jegyei közül áthalad előbb a Kígyótartó csillagképen, majd a Nyilas csillagképbe lép.

 

Érdekesség az egyéb hónapnév próbálkozásokra:

Commodus, aki egészen különleges uralkodó volt, az összes hónapot átnevezte a felvett neveivel a következőképpen (januártól decemberig): Amazonius, Invictus, Felix, Pius, Lacius, Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus és Exsuperatorius.

 

A december a karácsonyi ünnepségsorozat jegyében telik. Mindig a karácsonyt megelőző advent (a katolikus egyházi év kezdete) első vasárnapjával kezdődik és január 6-án, vízkeresztkor ér véget. Karácsonyig a hajnali misék (roráték) jellemzik. A karácsony szláv eredetű szó, jelentése: legrövidebb nap. Innentől kezdve hosszabbodnak a nappalok. Jézus születésének keresztény ünnepe, a szeretet, a család ünnepe. A modern időszámítást is innen eredeztetik. Karácsonyfa-állítás (szaloncukor, színes függők, szalagok, csillagszórók, gyertyák, világító füzérek, stb. gazdagon díszítik) karácsonyi ajándékozás, betlehemezés, kántálás, mint népszokás jellemzi. December 13-án, Luca napján kezdődik a lucaszék készítése, mely 13 részből áll, és naponta csak egy készül el belőle, a szék a karácsonyi éjféli misére készülhet el, melyre felállva lehet felismerni a boszorkányokat. A lassan készülő munkákra is mondják: „Úgy készül, mint a Luca széke”. Ez az időszak a disznótorok fő ideje. Karácsonykor hagyományos ételek kerülnek a gyertyafényes, ünnepi asztalra: halászlé, rántott hal, töltött káposzta, kocsonya, bejgli.

December az ajándékvásárlás hónapja is. A karácsonyt megelőző időszakban, főleg a vasárnapokon a vásárlási láz minden évben csúcsokat döntöget. Jellemző, hogy a kereskedelem ebben a hónapban bonyolítja le az egész évi forgalmának negyedét, harmadát!

A karácsonyt megelőző Mikulás a gyerekek várva várt napja. Ötödike estéjén érkezik, az ablakba tett csizmácskákba rejti el ajándékát, a „rossz gyerekek” a krampusztól virgácsot is kapnak. Ha Mikulás vagy Télapó megrázza szakállát, akkor karácsonykor is havazni fog, azaz, fehér karácsony lesz. A karácsony, mint az öröm ünnepe, számtalan klasszikus és modern zeneszerzőt ihletett meg, örökzöld dalok születtek.

A december egyéb szempontból is nevezetes. A következő évi költségvetést alkotja meg és fogadja el a Ház. A gazdasági év is ezzel a hónappal ér véget. Az oktatásban a téli vakáció karácsony előtt kezdődik és két héten át tart. Az óév utolsó napja, szilveszter, az év búcsúztatója, éjfélkor a Himnusz hangjai után, pezsgővel, tűzijátékkal és ünnepi beszéddel köszöntjük az újévet vagy a jövendő új esztendőt.

 

Ebben a hónapban is (és egész télen) Magyarországon már csak a télálló kaktuszfajok és egyéb pozsgások maradhatnak továbbra is a szabadban, a fagytűrők csapadéktól (eső, hó, havas eső, jégeső, jeges eső, ónos eső, fagyott eső, dara, zúzmara, dér, köd) védett helyen szintén kint telelhetnek. A Schlumbergera truncata – karácsonyikaktusz – több Mammillaria faj és más kaktusznemzetségek képviselői is virágoznak december hónapban. Más dolga nincs a gyűjtőnek, mint időnkét megtekinteni a pihenésüket. A helyi csoportok kis előkarácsony keretén belül közösen tartanak ünnepi évzárót.

 

Forrás:

Britannica Hungarica

Wikipédia

 

Írta: Kiss Csaba

2011. december 01.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.