Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JÚNIUS

Tovább a  I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hónaphoz.

 

JúniusAz év 6. és a legmelegebb időszak, a nyár  1. hava, annak ellenére, hogy a meteorológiai nyár kezdete csak június 21-ére esik, vagyis a legrövidebb éjszaka (Szent Iván napja 24-ike) is ez idő tájt van. Több mint egy hónapig 17 órás nappalokra és napsütésre számíthatunk, de azt se felejtsük el, hogy Medárd (8-ika) is ebben a hónapban van, s a népi megfigyelés szerint a 40 napos esős időszak is bekövetkezhet. 

Öntözzünk bőséggel, kalkulálva az előbb leírtakat és legjobb, ha alkonyatkor vagy este tesszük ezt.  A kiöntözött víz jobban hasznosul (kevesebb párolog el feleslegesen), és az állott víz, valamint az egész napi napsütésben felhevült kaktuszok testhőmérséklete is közelebb kerül egymáshoz. Egyes kaktuszfajok azt is kedvelik, ha langyos vízzel spricceljük őket. Persze ezt is csak a hajnali vagy esti órákban, de mindenképpen árnyékos és nem tűző napos helyen. Az oltáshoz igencsak optimális a hőmérséklet és az, hogy a legtöbb kaktusz intenzív növekedésben van. A dugványozáshoz is jó az idő, a megszedett szártagokat pár napig "szárítsuk", hogy a nyílt seb beszáradjon. A dugványokat homokkal kevert kertiföldbe ültessük és óvatosan öntözzük. A tavasszal és télen vetett magokból kikelt magoncokat is kitűzdelhetjük (pikírozás), ha még nem tettük meg. A kis növényeknek még nem kell olyan erős napfény, mint a felnőtt egyedeknek. Kis árnyékolás mellett nagyobbra is nőnek megfelelő nedvesség biztosítása mellett.

 

   Az Opuntiak is virágzásba kezdenek. A télállós kertbe kiültetett fajok lapjai roskadoznak a bimbóktól és a virágoktól. Ha sok termést szeretnénk, egy kis ecsettel segítsünk be a méheknek, biztosítva ezzel a bőséges és hatékony megporzást.

   A kártevők elleni védekezésről most se feledkezzünk meg. A fényképezést is folytassuk.

 

Varga Zoltán Budapest

    

 NAPTÁRTÖRTÉNET

Június

 

A Gergely-naptár 6. hónapja a június, amely 30 napos. Az év 152-181. napjait (szökőévben, pl. 2012-ben 153-182.) és a (22.)23-26.(27.) heteket foglalja magába. Az esztendő második 30 napos hónapja, a második negyedév 3. hava, a közfelfogás szerint a vakáció hónapja. A június (Iunonius) hónap a nevét Júnóról (Iuno), a gyermekáldás és a házasság római istennőjéről kapta, aki Jupiter felesége volt és a görög Héra latin megfelelője.

A régi római naptárban – mivel Julius Caesar előtt még március volt az esztendő első hónapja – a sorban második áprilist és a harmadik májust követte negyedikként, azonban hamarosan a január vette át az évkezdő hónap szerepét és így lett immár az év 6. hónapja. Julius Caesar naptárreformja (Kr. e. 46) óta 30 napos, azelőtt 29 napos volt. A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése június helyett termenes. A régi magyar nevén – mely népi kalendáriumokban szerepelt – Szent Iván hava, rák hava és kaszáló hó, ősi magyar nevén pedig napisten hava és napjainkban még nyárelőnek is nevezik. A június sem a szokványos normál, sem a szökőévekben nem kezdődik olyan nappal, amely a hónapok közül bármelyikkel is egyezzen. A hónapnév rövidítése: jún.

 

 Vakáció hava

 

A mérsékelt égövben, így Magyarországon is június elseje a meteorológiai nyár kezdete. (A déli féltekén az ehhez hasonló égövben és ugyanekkor a meteorológiai tél kezdődik.)

Június 21-én vagy a közvetlen környékén van a csillagászati nyári napforduló, mivel időnként 20-ra vagy 22-re esik. Ekkor van a Föld északi féltekén a nyári napforduló, a déli féltekén a téli napforduló. Ennek megünneplésére a nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnap (3-4.) tartják a Nap napját. A június az első félév záró hónapja. Érdekes módon az első félév napjainak száma 3-mal kevesebb (szökőévben 2-vel), mint a második félévé. Igaz 365 nap esetén nem felezhető, szökőévben viszont igen, akkor 283 nap lehetne. Ennek az anomáliának a korrigálása megoldható lenne, anélkül hogy bármi megváltozna, a február 29 (szökőévben 30) napossá tételével augusztus rovására. A nap delelője június 21-én van, vagyis először ezen a napon a legrövidebb az éjszaka, mely 24-ig megismétlődik. Érdekes kérdést vet fel, vajon megközelítőleg miért nem egyformán melegek a sokévi átlagok alapján sem, az ugyanannyival előtte és ugyanannyival utána következő napok. Egyszerűbben: miért melegebb az utána lévő, mint az azzal egyező előző időszak? Nem néztem utána, de talán meteorológusok vagy csillagászok hiteles magyarázatot tudnának adni. Lehetséges, hogy hasonló a helyzet, mint napra vonatkoztatva: jellemzően 10-12 ó. között hűvösebb van, mint 12-14 óra között.

 

Június közepén kezdődik minden általános és középiskolában a nyári vakáció.

Júniusban hasonló társas kirándulásokat szerveznek a közeli ismerősök mint májusban, melyet juniálisnak neveznek.

A pünkösd időnként ebben a hónapban is előfordul, igaz általában májusra esik ez az ünnep, a húsvéttól számított 50. napon, vagyis május 10-ike és június 13-ika közé.

Az aratás tradicionálisan minden esztendőben e hó 29-én Péter, Pál napján kezdődik.

Ritka csillagászati jelenség 2012. június 6-án!

Idézet a hírből: „A 2012. év csillagászati eseménye a június 6-án, szerdán zajló Vénusz-átvonulás. A látványosság napkeltekor már zajlik, és helyi idő szerint röviddel hét óra előtt ér véget, azaz kicsivel több, mint két órán át láthatjuk a Vénusz csöppnyi korongját a Nap fényes arca előtt. Szabad szemmel is látható lesz az apró foltocska – természetesen a Nap megfigyeléséhez kötelező védőeszközök használata mellett.” 

Népi jóslások az időjárásra vonatkozóan:

Június 8. Medárd napja. Időjárásjósló nap. A közhiedelem szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig ugyanennyi ideig szárazság lesz.

Egy magyar népi mondóka a június hónapot a következőképpen jellemzi: 

Ha száraz a nyár eleje
Szent Vid
Bő esőt hoz, szavamra, ezt
Elhidd!
Margit-napi esőcseppek
Tizennégy napig peregnek.
János-napi zivatar
Negyven napig elvakar.

A szépirodalomban (a képzőművészetben és a zenében) a júniusról:

William Shakespeare: Szentivánéji álom (június 24-ike éjszakája, részlet)

Arany János műfordítása 

„Bíborszínű kis virág,

Melyet Ámor íve lőtt,

Önts szemére báj-erőt,

Hogy, ha ébred s látja őt,

Benne leljen égi nőt,

Mint ott Vénus, oly dicsőt.

No, ha ébredsz s látod őt,

Tőle kérd a gyógyerőt.” 

Csoóri Sándor: Június forrósága 

„Nyárközép. Körös-körül kitartóan tüzel június.

Bárhova lép az ember, túlzás nélkül azt hiheti:

befűtött kemenceszáj előtt halad tovább.

És rögtön azt is, hogy nincs vége a kemencének.

Mindenfelé pörkölődik a fű, az akáclevél,

s a porban talált sastoll is meleg.”

Ady Endre: Szent Junius hívása (részlet)  

„Öreg és hűvös az én ajkam

S fejem körül lángol a Nyár

És Léda csügg az ajkamon.

Szent Junius, könyörülj rajtam.” 

Tóth Árpád: Június 21.

„Csengő-bongó versikével

Hát köszöntsük a nyarat,

Amely eljött, amely itt van,

Utcáinkban, házainkban,

S most már végre itt marad.” 

Júniusi nevezetes napok közül néhány kronologikus sorrendben:

 

      01. A meteorológiai nyár kezdete

      04. Trianon, a magyar fájdalom napja (1920)

05. Környezetvédelmi világnap

08. Medárd, az óceánok világnapja.

17. Az elsivatagosodás világnapja

21. A zene ünnepe

21. (20-22) a nyári napforduló (csillagászati nyár) kezdete

24. Szent Iván napja

29. Péter-Pál napja, az aratás kezdete

Június 1. vasárnapja: pedagógusnap Magyarországon

Június 3. vasárnapja: apák napja

Június utolsó hétvégéje: Budapesti Búcsú, annak emlékére, hogy 1991. június 30-áig kellett elhagynia Magyarország területét az utolsó szovjet megszálló katonának.

Júniusban tartják az oregoniai Portland-ben (USA) a rózsafesztivált.

A nyári időszámítás miatt minden nap 1 órával korábban kezdődik. 

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek júniusra:

-         Ikrek (május 21 – június 20.)

-         Rák (június 21 – július 20.)

Az áprilisi égbolton a Nap az állatöv jegyei közül áthalad előbb a Bika csillagképen, majd a Ikrek csillagképbe lép.

 

Kaktusz-június

 

A június az első igazi nyári hónap. A kaktuszok még intenzíven virágoznak, de talán a májusinál mérsékeltebben. Az átültetés kiszikkadt talaj mellett folytatható, de a virágzás alatt halasszuk el. Az átültetésnél vigyázzunk a hajtások friss csúcsán képződő sérülékeny bőrre, a másodlagos bimbóképződésre és a még lágy, könnyen leváló tövisekre. A kaktuszházban teljes mértékben szellőztessünk éjjel-nappal. Nagy forróság esetén a déli időszakban az üvegház környezetét, tetejét, oldalát, sőt, a padozatot is hűtsük csapvízzel. Ilyenkor – néhány nemzetség kivételével – raschel-háló-árnyékolást is érdemes alkalmazni. Az időjárási előrejelzést továbbra is mindig kísérjük figyelemmel, nagy vihart megelőzően a nyílásokat zárjuk be. A fedél nélkül tartott kaktuszok árnyékolását és jégverés elleni védelmét is biztosíthatjuk hálóval. A vihar általi felborulás ellen rögzítsük a magas Cereus-okat és az Opuntia-kat. A Ferocactus-okat hőtartó alapokra helyezzük, így éjszaka is meleget kapnak, ami a virágzásukat serkenti. A Selenicereus-okat, Schlumbergera-kat, Hatiora-kat faárnyékban tartsuk. Saját tapasztalatom – pl.: idős Leuchtenbergia principis –, hogy a melegben vízben is gyökereztethetjük kaktuszainkat. A nemkívánatos beporzók ellen továbbra is védekezzünk rovarhálóval. A kártevők megélénkülésére továbbra is számítsunk és kontakt vagy felszívódó permetezőszerekkel védekezzünk ellenük, amit 2 hét után ismételjünk meg a biztonságosság miatt.

 

A kaktuszok virágzása tehát még javában tart és június hónapban is állandóan gyönyörködhetünk a rendkívül változatos színű, de sajnos rövid életű virágokban, így az 1. vasárnapra eső pedagógusnapon a diákok meglephetik a tanáraikat, a 3. vasárnapon tartandó apák napján pedig a gyerekek az édesapjukat

szépen fejlett virágzó kaktuszokkal.

 

Érdekesség az egyéb hónapnév próbálkozásokra:

Lucius Aelius Aurelius Commodus (i.e. 161. 08. 30. – 192. 12. 31.) római császár, aki nagyon különc uralkodó volt, az összes hónapot átnevezte a felvett neveivel és címeivel a következőképpen (januártól decemberig): Amazonius, Invictus, Felix, Pius, Lucius, Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus és Exsuperatorius.

 

Forrás:

Britannica Hungarica

Wikipédia Creative Commons

Új Magyar lexikon

 

Írta és szerkesztette: Kiss Csaba

2012. május 30.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.