Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁJUS

Tovább a  I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hónaphoz.

 

MájusAz utolsó és a legszebb tavaszi, egyben az év 5. hónapja az aktív növekedés és virágzás időszaka a legtöbb kaktusznál. Többek között az Astrophytum, Copiapoa, Echinocereus, Echinopsis, Epiphyllum, Ferocactus, Gymnocalycium, Mammillaria, Matucana, Opuntia, Parodia, Rebutia, Uebelmannia nemzetségek fajai bontogatják viráglepleiket. Meleg napok után este bőségesen öntözhetünk. A kártevők elleni védekezést továbbra se feledjük.

   A kaktuszok tápoldatozásának is itt az ideje. (Én személy szerint nem vagyok híve a tápoldatozásának.) Tápoldat alkalmazása esetén esetleg nyerhetünk 1 évet az átültetésben. Az ésszerű tápoldatozással gyorsabb növekedést és bőségesebb virágzást érhetünk el. Figyeljünk arra, hogy a felhasznált műtrágya ne tartalmazzon túl sok nitrogént (N), mert az a kaktuszaink túlzott növekedését, sarjadzását eredményezi. A túltáplált növények szövetei lazák, sérülékenyek és sokkal védtelenebbek a kártevőkkel és kórokozókkal szemben, és a sarjak is lehetnek nemkívánatosak. Tehát olyan műtrágyát válasszunk, amiben a foszfor (P) és kálium (K) aránya magasabb. Ezek a virágok (termés, magok) és a gyökerek növekedését serkentik inkább. A másik fontos dolog, hogy mikro és makro elemeket is jó ha tartalmaz. (Ilyenek a vas (Fe), réz (Cu), magnézium (Mg) stb., amikre a növényeknek is szükségük van, igaz csak nagyon kis mértékben.) Tehát kb. 2 hetente tápoldatozzunk, betartva az előírt adagolást. Nyugalmi időszak kezdetén és végén ne tápoldatozzunk. Csak teljes növekedésben vagy virágzásban levő növényeinket szabad ily módon serkenteni. A tápoldat hátránya a benne található sók feldúsulása növényünk talajában. Ennek elkerülése érdekében időnként bő vízzel mossuk át a talajukat. (Ez időnkénti bőséges öntözést jelent, de nem túlöntözést!). Ha lehetséges, a felső "sódús" talajréteget óvatosan távolítsuk el, és pótoljuk friss kaktuszfölddel.

   A megnövekedő fénymennyiség és fényerősség egyes kaktuszokra már károsan hat. Ez olyan fajoknál jelent veszélyt, amelyek élőhelyükön is "árnyékban", füvek, bokrok, fák, más kaktuszok védelmében élnek. Itt meg kell azt említenem, hogy a legtöbb kaktusz hazájában a fénymennyiség jóval több hazánkénál. Tehát egy ottani "árnyékos" élőhely még mindig több fényt ad a növénynek, mint nálunk pl. egy júniusi verőfényes délután. A fény milyensége viszont már más. Hiszen az "árnyékban" élő kaktuszok, nem kapnak direkt napfényt, viszont szórt fényből rengeteget. Ilyen kaktusz az Obregonia denegrii. Tartása nem könnyű, noha magról elég jól kel, felnevelni már körülményesebb.

……………………………………………………
Varga Zoltán Budapest

 

                           

 NAPTÁRTÖRTÉNET

 

 

MÁJUS

 

A Gergely-naptár 5. hónapja a május, amely 31 napos. Az év 121-151. napjait (szökőévben 122-152.) és a (18.)19-12(23.) heteket foglalja magába. Az esztendő harmadik 31 napos hónapja, a második negyedév 2. hava, a közfelfogás szerint a legszebb hónap. A május hónapnév a nevét Maia görög istennő római alakjáról kapta. Maia görög istennő római alakja, Maia Maiestas, aki a római mitológia szerint az ősi termékenység istennője volt.

A régi római naptárban, mivel március volt az esztendő első hónapja, így a sorban második áprilist a május követte harmadikként, azonban hamarosan a január vette át az évkezdő hónap szerepét és így lett immár az év 5. hónapja. A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése május helyett zöldönös. A régi magyar nevén - mely népi kalendáriumokban szerepelt – pünkösd hava vagy ikrek hava, ősi magyar nevén pedig ígéret hava és még napjainkban tavaszutónak is nevezik. A május a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint a következő év januárja.

A hónapnév rövidítése: máj.

 A majális hava

 A négy évszak közül a tavaszhoz tartozik a kezdés, a kikelet, vagyis a tavaszi zsendülés leglátványosabb szakasza: a rügyfakadás és a virágok kinyílása. Ez áprilisra még fokozottabban igaz, mint márciusra, mely májusban tovább fokozódik és szinte minden fontosabb kultúrnövény virágzása (néhány ismertebb, mint pl.: a burgonya, kukorica, napraforgó, szőlő stb. kivételével) be is fejeződik. Május jellegzetes gyümölcse a májusi cseresznye és a földieper. Hagyományos népszokás a májusfaállítás lányos házaknál.

A május, mint pünkösd hava elnevezés onnan ered, hogy általában májusra esik ez az ünnep, a húsvéttól számított 50. napon, május 10. és június 13. között – 2012-ben május 27-28-án van. Május elején, közepe táján van a középiskolákban a ballagás és az írásbeli érettségi vizsga.

A kaktuszok virágzása kiteljesedik s talán ebben a hónapban a legintenzívebb, főleg, ha a napsütéses órák száma és a hőmérséklet átlag feletti.

 Az anyák napján és gyermeknapon – új hagyományt teremtve – bátran ajándékozzunk

virágzó kaktuszokat az ünnepelteknek!

 Népi jóslások az időjárásra vonatkozóan:

 

Sok bort hoz a három ác,

Szervác, Pongrác, Bonifác,

Ha felhőt egyiken se látsz!

 „Ha pünkösdkor szép az idő, sok bor lesz.”

„pünkösdi eső ritkán hoz jót”

A magyar népi mondóka a május hónapot a következőképpen jellemzi:

Orbánnak a napja hogyha fényes,
A vincellér mint a páva kényes.
Mint az áldozócsütörtök,
Olyan lesz őszi időtök.
Pünkösd-napi esésre
ne várj áldást vetésre.
Május hava hűvössége
A gazdának üdvössége.

Közismert szállóige: Májusi eső aranyat ér!                                     

A képzőművészetben, a szépirodalomban és a zenében a májusról:

Szinnyei Merse Pál: Majális

Idézet az Új Magyar Lexikonból:

1873-ban alkotta élete fő művét, a magyar festészet egyik gyöngyszemét. E képe, amely egy domboldalon uzsonnázó társaságnak minden akadémiai kötöttségektől mentes festői ábrázolása, pompázó színeivel, oldott körvonalaival a napfénytől sugárzó ragyogásával a francia impresszionisták törekvéseit előzte meg.”

Csanádi Imre: Májusdicsérő

Május,
mosolygó,
békák torkát
megoldó,
gyöngyvirág-nyitogató,
cserebogár-zúgató.
Röptetsz
madarat,
meghozod
a nyarat,
pölyhös
fecskét,
fára cseresnyét!

 Hajnal Anna: Májusnak első napjain


"A kútkávára süt a nap,
a cseppek gyöngyként hullanak,
himbál a vödör láncain
májusnak első napjain.

Az eltört köcsögön madár
kék füvön körbe-körbe jár,
új hajtást hajt rozmaring
májusnak első napjain..."
 

Juhász Gyula: Egy régi nőnek

A múltak májusába
Eljössz-e még velem?
A múltak májusába,
Mely csupa szerelem.

Radnóti Miklós: Május

Szirom borzong a fán, lehull,
fehérlő illatokkal alkonyul.
A hegyről hűvös éj csorog,
lépkednek benne lombos fasorok.
Megbú a fázós kis meleg,
vadgesztenyék gyertyái fénylenek

Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz


Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy május? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

 

Szabó Lőrinc: Májusi orgonaszag

"...Öt napja, öt éje...Az orgona kezdte,
s azóta csupa fölszakadt
sajgás vagyok, álom és csupa zsenge
sóvárgás, néma indulat,
s az hangot követel, éneket,
zengőt, emberit, édeset,
mintha enélkül - így fenyeget -
nyomtalan halnék szét az egekbe,
ahogy a májusi orgonaszag."

 

Erich Kastner: Május 35. (regény)

Sztevanovity Zorán: Ne várd a májust! (dal)

Hofi Géza előadásában: (dal)

Ne sírj kislány minden május tovaszáll.
Ami elmúlt, nem jön vissza soha már.
 

Májusi nevezetes napok közül néhány kronologikus sorrendben:

            01.  A munka (munkás) ünnepe

05. Európa nap

08. Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold napja

10. Madarak és fák napja

12-13-14. Fagyos szentek napja

15. Az állat- és növényszeretet napja

18. Internet világnap

25. Orbán napja (az utolsó fagyos szent)

31. Nemdohányzó világnap

.

A nyári időszámítás miatt minden nap 1 órával korábban kezdődik.

 

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek áprilisra:

-         Bika (április 20-május 20.)

-         Ikrek (május 21-június 20.)

Az áprilisi égbolton a Nap az állatöv jegyei közül áthalad előbb a Kos csillagképen, majd a Bika csillagképbe lép.

 

A május az utolsó tavaszi hónap, de sokszor nyári meleggel. Már a talaj menti fagyok is igen ritkán fordulnak elő, legfeljebb hegyes északi vidékeken és pirkadat előtt. A túl kényes kaktuszainkat és egyéb pozsgásainkat a fokozatos hozzászoktatás folyamán már akár éjszakára is kint hagyhatjuk, legfeljebb az előre jelzett hideg éjszakákon kell esetleg fóliatakarást alkalmazni. Ezek az április hónapban is megemlített érzékenyebb oszlopkaktuszok, valamint a Discocactus, Melocactus és Uebelmannia nemzetségek egyedei.

A túlzott csapadék ellen továbbra is fedett, fényáteresztő helyet biztosítsunk számukra. A kihelyezett növényeket a meleg délelőtti napokon már alaposan öntözhetjük. Az üvegházat, teleltetőt állandó jelleggel szellőztethetjük, már egész éjjel nyitva tarthatók, legfeljebb a nemkívánatos beporzók ellen védekezzünk rovarhálóval. A hónap vége felé gondoskodjunk árnyékolási lehetőségről a tűző napot kevésbé viselő egyedek számára. Az időjárási előrejelzést továbbra is mindig kísérjük figyelemmel, és esetleges viharkár vagy jégverés ellen zárjuk le a szellőztető nyílásokat. A kártevők megélénkülésére továbbra is számítsunk és kontakt vagy felszívódó permetezőszerekkel védekezzünk ellenük, amit 2 hét után ismételjünk meg a biztonságosság miatt.

 

Érdekesség az egyéb hónapnév próbálkozásokra:

Lucius Aelius Aurelius Commodus (i.e. 161. 08. 30. – 192. 12. 31.) római császár, aki egészen különleges uralkodó volt, az összes hónapot átnevezte a felvett neveivel és címeivel a következőképpen (januártól decemberig): Amazonius, Invictus, Felix, Pius, Lacius, Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus és Exsuperatorius.

 

Forrás:

Britannica Hungarica

Wikipédia Creative Commons

Új Magyar lexikon

 

Írta és szerkesztette: Kiss Csaba

2012. április 30.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Május.

(Libnárné H.Ilona., 2012.05.16 21:27)

Csaba.
Gratulálok ,nagyon jól össze szedted a Májusi tenni valókat.
Köszönjük.