Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁRCIUS

Tovább a  I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hónaphoz.

 

MárciusNa, végre, hogy tavasz van! A februárban bimbós növényeink az egyre erősödő nap hatására a 3. hónapban kibonthatják első idei virágaikat. A Rebutia nemzetség fajai javában hozzák a bimbókat, üveg alatt már nyílnak is. A világos helyen, de nem üvegházban teleltetett példányokon is hamarosan megjelennek a bimbók. Egy másik korán tavasszal virágzó kaktusz a Sclerocactus uncinatus (szinonim Ancistrocactus uncinatus) ez időben is bimbókat nevel, sőt egyes Mammillaria fajokon is fedezhetünk fel virágkezdeményeket. Ilyentájt ezeket a növényeket még ne öntözzük, mert könnyen lehullhatnak a friss bimbók. A többi növénynél várjuk meg, míg a csúcsuk friss zöldje megjelenik. Tegyük melegebb és világosabb helyre őket. Lassan megkezdődhet az öntözés, de csak cseppenként. Jobban tesszük, ha meleg vízzel spricceljük őket. Általában nálunk a tavasz elég hidegen indul, ezért még senki se telepítse szabadba a növényeit, bármilyen szépen süt is a nap. Egyes Echinocereusokat, amiknek a dúsabb virágzáshoz egy kis fagy sem árt, esőtől védett helyre kihelyezhetjük szabadba, de földjük mindenképpen száraz maradjon. Így még megkaphatják a kellő fagyhatást. Szép, napos időben párásíthatunk vagy szellőztessük növényeink téli szálláshelyét. Elkezdhetjük a virágos növények megörökítését. Erre a legalkalmasabb egy digitális fényképezőgép, hiszen azonnal ellenőrizhetjük, hogy azt és úgy sikerült-e lefotóznunk, amit és ahogy akartunk. Számítógép esetén pedig a lehetőségeink szinte korlátlanok. Leendő üvegházunk építését elkezdhetjük, ha tudjuk, fejezzük is be. A növények betelepítése már nem okozhat gondot.

Varga Zoltán Budapest

 NAPTÁRTÖRTÉNET

MÁRCIUS

 

A Gergely-naptár 3. hónapja a március, amely 31 napos. Az év 60-91. napjait (szökőévben 61-92.) és a (9.)10-11.(12.) heteket foglalja magába. Az esztendő második 31 napos hónapja, az első negyedév utolsó hava, a közfelfogás szerint pedig az első tavaszi hónap. A hónap latin martius elnevezését Marsról, a háború római istenéről kapta, vagyis: Mars isten hava. Az ókori Rómában szerencsét hozónak tartották, ha a háborút ez idő tájt indítják.

A régi római naptárban március volt az esztendő első hónapja, azonban hamarosan a január vette át ezt a funkciót és a február követi második hónapként. A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése (március vagy a régies martius hónapnév helyett) olvanos. A régi magyar neve - mely népi kalendáriumokban szerepelt – böjt máshava, de böjmás hava néven is említették, ősi magyar nevén pedig kikelet. Szokásos években a március a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év februárja és novembere. Szökőévben a március a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint a november. A hónapnév rövidítése: márc.

 

A tavasz hava

 

A négy évszak közül a tavaszhoz tartozik a kezdés, a kikelet. Az egyszerű szántó-vető ember számára a megfigyelés szolgált útmutatóul arra, hogy a mezei munkát hogyan és főképpen mikor végezze. Márciusra vége lett a téli szobai munkának, a szövésnek, fonásnak, és a kézimunkázásnak. A hónap közepe tája mindig is a vetés ideje, a tavaszi munka kezdete a szántóföldön, a gyümölcsösben és a szőlőben egyaránt. A hónap közepe után a tavaszi zsendülés végleges. Ezekkel kapcsolatos mondások: „Ki mint vet, úgy arat”, „Ki szelet vet, vihart arat”,Tavaszi szél vizet áraszt”. Március 21-én a kelő Nap épp keleten jelenik meg, ez az év reggele, egykor talán az év kezdete is lehetet.

Március elejére meg is érkeznek a tavasz hírnökei, a költöző madarak, közülük legismertebbek a gólyák és a fecskék, és lassan a természet is virágba borul. Ennek reményében a hónap első szerdáján sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, de általánosan ez inkább József napra tehető, és a jószágokat is kihajtják a legelőre. A télvég, kora tavasz kedves növénye, a hóvirág virágzási ideje általában február-március között van, a legkorábban virágzó növények közé tartozik (lásd január).

 

hovirag002.jpg

Hóvirágos terület

 

Fotó: Lukoczki Zoltán

 

 

Milyen érdekes a magyar nyelv világa: a virág és a világ szavunk között mindössze egy betű eltérés van, ami nem lehet véletlen. Kaktuszkedvelőknek pedig álljon itt egy kissé módosított közmondás:

 

Ki a kaktuszvirágot szereti, rossz ember nem lehet.

 

Azokban az években, amikor a tavaszi napéjegyenlőséghez a legtávolabbi időpontokban van húsvét (április 10-25), a farsangi ünnepségek záró része (a farsang farka) március elejére esik. A farsangi ünnepségek, mulatságok a tél temetése és a tavasz eljövetele felett érzett öröm megnyilvánulása volt.

Vízkereszttől (jan. 6.) hamvazószerdáig (húsvét előtti 40. nap) tartó farsangi időszak elengedhetetlen velejárója az édességként asztalra kerülő finom nyalánkság, a farsangi fánk. A farsangi napokban tartották és tartják napjainkban is a disznótorokat, kocsonyafesztiválokat, ekkor készítik el a húsvétra beérő sonkát is, amely a húsvét jellegzetes étele (lásd április hónapnál). A kocsonya, rétes, tyúkhúsleves, töltött káposzta és még a cibereleves is az elmaradhatatlan szezonális ételek közé tartozik.

 

Népi jóslások az időjárásra vonatkozóan:

Elöljáróban megemlítendő, hogy nagyapáink szerint március 15-én gyerekkorukban ők már mezítláb jártak. Ez meglehetősen ritkán történhetett meg a meleg talaj miatt, inkább a cipőhiány lehetett az oka.

 

Úgy tartották a régiségben, hogy „Szent József után, ha pörölyvassal ütögetik a földbe a füvet, akkor is előbújik.”

A hónap közepe után Sándor, József, Benedek - zsákban hozzák a meleget.

A magyar népi mondóka a március hónapot a következőképpen jellemzi:

Gergely-napi szél
Szent György napig él.
József kezessége
Jó év kedvessége.
Fehér Nagycsütörtök
Indán sül meg a tök.
Márciusi por fűnek jó,
Neki fáj márciusi hó.

A költészetben a kikeletről:

 

Szabó Lőrinc: Tavasz

„Mi az?” – kérdezte Vén Rigó.

„Tavasz!” – felelt a Nap.

„Megjött?” – kérdezte Vén Rigó.

„Meg ám!” – felelt a Nap.

„Szeretsz?” – kérdezte Vén Rigó.

„Szeretlek!” – szólt a Nap.

„Akkor, hát szép lesz a világ?”

„Még szebb és boldogabb!”

 

Petőfi Sándor - Tél vége

/részlet/

Örültök úgye a kies tavasznak?
Maholnap eljő, s annyi élvet ad!
A réteken majd méhek táboroznak,
Megostromolni a virágokat.

 

Heltai Jenő - Március
/részlet/

.....
Az új madár a régi ágon
Nem énekel még, csak dadog.

….

 

Márciusi nevezetes napok közül néhány kronologikus sorrendben:

 

01.  A meteorológiai tavasz kezdete

08. Nemzetközi nőnap

10. A farsang lehetséges legkésőbbi zárónapja

14. Nemzetközi Pí nap

15. Március idusa, Magyarország nemzeti ünnepe

21. Tavaszi napéjegyenlőség, a csillagászati tavasz kezdete

22. A víz világnapja

23. Meteorológiai világnap

29. A csillagászat napja

 

Március utolsó vasárnapja: a nyári időszámítás kezdete

A húsvét valamelyik – március 22-ike és április 25-ike közötti – vasárnapra esik.

 

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek márciusra:

-         Halak (február 20-március 20.)

-         Kos (március 21-április 19.)

A márciusi égbolton a Nap az állatöv jegyei közül áthalad előbb a Vízöntő csillagképen, majd a Halak csillagképbe lép.

A Mars bolygó az égen vörös színben látható.

 

Március a közfelfogás szerint a tavasz kezdete. Ez igaz, de a télből nem minden átmenet nélkül lesz tavasz. Ezt a helyzetet óvatosan kell kezelni az esetleges fagykárok miatt. Ha az időjárás nappal garantáltan fagypont felett van, a lakóterünkből kitehetjük a pozsgásainkat a szép, napsütéses időre a fokozatos hozzászoktatás miatt. Éjszakára a hónap első felében még ne hagyjuk kint, főleg fedetlen helyen ne. A csapadék ellen fedett, fényáteresztő helyet biztosítsunk számukra. Csak azokat a növényeket vigyük ki a szabadba, amelyek mozgatása egyszerű és gyorsan megoldható, ha szükséges, ezt az esélyt hagyjuk meg. A korán fejlődésnek induló és virágzó fajoknak különösen ajánlott a kihelyezése, figyelve a sérülések (leesés, megkarcolás, megvágás, letörés stb.) megóvásától. E növényeknél langyos vízzel történő nagyon mérsékelt öntözést esetenként alkalmazhatunk. Az üvegházat, teleltetőt gyakrabban és hosszabb ideig szellőztethetjük. A hónap vége felé a külső védő fóliatakarót eltávolíthatjuk. Az időjárási előrejelzést mindig kísérjük figyelemmel, és hasznosítsuk a növények fagykárosodásának megelőzésére. A kártevők megélénkülésére számítsunk és védekezzünk ellenük.

 

Érdekesség az egyéb hónapnév próbálkozásokra:

Lucius Aelius Aurelius Commodus (i.e. 161. 08. 30. – 192. 12. 31.) római császár, aki egészen különleges uralkodó volt, az összes hónapot átnevezte a felvett neveivel és címeivel a következőképpen (januártól decemberig): Amazonius, Invictus, Felix, Pius, Lacius, Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus és Exsuperatorius.

 

Forrás:

Britannica Hungarica

Wikipédia

 

Írta: Kiss Csaba

2012. február 29.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.