Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NOVEMBER

 
Tovább a  I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hónaphoz.
 

 

NovemberAz év 11., utolsó előtti hónapja - ami az ősz vége is egyben - szintén kaktuszaink nyugalmának előkészítéséről szól. Most már bármelyik napon lehet komolyabb fagy, így kedvenceinknek "menetkésznek" kell lenniük, hogy bármikor kényelmesen bepakolhassuk az előkészített védettebb helyre. Érdemes előre összekészíteni a növényeket úgy, ahogy a képeken látható. Egy mozdulattal mobilizálhatóak. Ha még mindig találunk növényeinken kártevőket, akkor védekezzünk ellenük akár manuálisan a kártevőt összenyomva, vagy valamilyen szerrel, pl. "VAPE GARDEN - FITO" pajzstetű elleni aerosollal. Ha öntöznünk kell a szer bevitele miatt, akkor arra az időre, amíg a kaktusz földje újra kiszárad, vigyük enyhébb (10-15 C fokos) helyre. A "telelő" helységet is érdemes kitakarítani. Pincében szükséges egy fertőtlenítés a gombák ellen, vagy a korhadó falevelek és az egyéb hulladékok összeszedése ajánlatos (amin kártevők bújhattak meg). A fagytűrő és télálló fajokat a túlzott nedvesség ellen védjük, különösen a "csak" fagytűrőeket. Nézzük át gyűjteményünket és a beteg vagy elpusztult egyedeket különítsük el, ha még érdemes, azonnal kezeljük a betegségüket, vagy semmisítsük meg. Ezeket a teljes gyógyulásig ne teleltessük együtt az egészségesekkel. A teleltető helyiség, üvegház hőmérsékletét automatizáljuk 7 C fok körül és több ponton mérjük a hőmérsékletet, hogy szükség esetén korrigálhassunk. A takarékosság is fontos szempont, de a növények kárára ne tegyük. A még ilyenkor is virágzókat melegebb helyen óvatosan öntözhetjük is. A karácsonyikaktuszt (Schlumbergera truncata) ilyenkor ne öntözzük addig, amíg meg nem jelennek rajta a bimbók. Ha látjuk a bimbókezdeményeket, vigyük be a már fűtött lakás mérsékelten meleg (kb. 20-24 C fok) és félárnyékos részére, majd a nem bolygatott helyen elkezd virágozni. A virágzás alatt nyugodtan öntözhetjük, és ha 2-3 éve nem ültettük át, tápoldatozhatjuk is mértékkel. 

Varga Zoltán Budapest


 NAPTÁRTÖRTÉNET

NOVEMBER

 

 

A Gergely-naptár 11. hónapja a november, amely 30 napos. Az év 304-334. napjait (szökőévben 305-335.) és a (42)43-(47)48. heteket  foglalja magába. Az esztendő utolsó előtti hónapja és a négyből az utolsó 30 napos. Az elnevezése a latin novem(ber, bris, bres) szóból származik, melynek jelentése kilencedik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a márciustól számított kilencedik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokkal kiegészítették az évet, amely így 12 hónapos lett és január elsejével indult. A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése (november helyett) gémberes. A régi magyar neve - mely népi kalendáriumokban szerepelt – Szent András hava, és még őszutónak is hívták, ősi magyar nevén pedig Enyészet hava. November minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év márciusa, és a szökőévek kivételével a február is ugyanazzal a nappal indul.

A hónapnév rövidítése: nov.

 

Ebben a hónapban (és egész télen) Magyarországon már csak a télálló kaktuszfajok és egyéb pozsgások maradhatnak a szabadban, a fagytűrők esőtől védett helyen szintén kint telelhetnek.

 

November 1-éhez gazdasági hagyományok kötődnek, „ilyenkor szorultak be legkésőbb az október 21-ike után még kint hagyott állatok: a csorda, a ménes, a gulya és a csürhe”. Hagyományosan november 11-án, Márton napján vágják le a tömött libákat, és a közhiedelemben úgy tartották: "aki libát nem eszik, egész éven át éhezik." Márton az újbor bírája, azaz ilyenkor már iható az újbor és a lakomák időszaka ez. A Márton napi időjárásból következtettek a télre: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." A kalendárium szerint november 19-ike: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja". Az őszi munkák zárónapja. November 25-ike Katalin napja. Időjárásjóslás is kötődik e naphoz: „Ha Katalin kopog, akkor karácsony tocsog, viszont ha Katalin tocsog, akkor karácsony kopog”. Katalin az utolsó mulatós - bálos nap, mert ezt követi a karácsonyig tartó advent kezdete. November 30-ika, Szent András névnapja, a hónap utolsó napja a téli évnegyed kezdete.

 

Novemberben több nevezetes napot tartanak világszerte, ezek közül néhány:

 

             01.  Mindenszentek napja, Magyarországon ünnepnap

             02.  Halottak napja

        03.  A Dominikai Köztársaság felfedezésének és függetlenségének napja (a kaktuszkutatás szempontjából lényeges dátum)

15. 1889-ben e napon kiáltották ki Brazíliában a Köztársaságot

19. Puerto Rico felfedezésének napja (a kaktuszkutatás szempontjából lényeges dátum)

25. Suriname: Függetlenség napja

28. Panama: Függetlenség napja

30. Szent András napja

 

Az USA-ban az elnökválasztást hagyományosan minden második páros év november első hétfőjét követő kedden tartják (2-8-ika közé esik). November 4. csütörtökén tartják a hálaadás (thanksgiving) ünnepét.

A Schlumbergera truncata – karácsonyikaktusz – egyik népi neve az Amerikai Egyesült Államokban Thanksgiving Cactus, mivel a virágbontása e dátum környékére esik.

 

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek novemberre:

-         Mérleg (október 23-november 21.)

-         Skorpió (november 22-december 21.)

A novemberi égbolton a Nap az állatöv jegyei közül áthalad a Mérleg és a Skorpió csillagképeken.

 

Érdekesség az egyéb hónapnév próbálkozásokra:

Commodus, aki egészen különleges uralkodó volt, az összes hónapot átnevezte a felvett neveivel a következőképpen (januártól decemberig): Amazonius, Invictus, Felix, Pius, Lacius, Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus és Exsuperatorius.

 

Forrás:

Britannica Hungarica

Magyar Larousse

Új magyar lexikon

Wikipédia

 

 

Írta: Kiss Csaba

2011. november 01.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Adatgyűjtés

(Kiss Csaba, 2011.10.24 13:13)

Kedves Látogató!
Ha tudsz fontos ismeretet, információt vagy bármilyen adalékot a "Naptártörténet"-hez, oszd meg velünk. Ha beépíthető a megjelentetett szövegbe, szívesen bővíteném a közölt ismeretekkel.