Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OKTÓBER

Tovább a  I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hónaphoz.

 

Október 

A 10. hónap a nyugalmi időszak kezdetét jelenti legtöbb kaktuszunk és egyéb pozsgásunk számára. Általában az október eléggé csapadékos, igaz ez ősz dereka lévén nem meglepő. Éppen ezért kaktuszainkat védjük az ilyenkor már "felesleges" és gyakori csapadéktól. A most érkező nedvesség már nem szolgálna előnyükre. Eljött a nyugalmi időszak kezdete. A csökkentett vízadagok és az alacsonyabb hőmérséklet hatására kaktuszaink folyamatosan nyugalmi állapotba kerülnek. Ha ilyenkor túl sok nedvességet kapnak, akkor hamar rothadásnak indulhatnak. A kinti hőingadozásra és az utolsó napsugarakra viszont még szükségük van. Tehát ha nincs olyan helyünk, ahol a fényt megkapják, de a csapadékot nem (vagy netán, ha nem akarjuk őket jó időben kipakolni, esőben meg beszedni), akkor mindenképpen valami átlátszó, könnyen mobilizálható védőt érdemes készíteni. Ennek a feltételnek tökéletesen megfelel a fólia. Átlátszó anyaga átengedi a napsugarak jórészét, de megvéd az esőtől. Arról azért gondoskodjunk, hogy a tövisek ne szúrják ki a fóliát, illetve a fólia ne törje le a töviseket, a friss hajtásokat, sarjakat, esetleg a késői virágbimbókat. Ha már az elázott növényeinket takarjuk le, az nem szerencsés, mert a fólia alatt a párában megtámadhatják őket a gombák, és lassabban is száradnak. Elázott növényeinket egy tiszta, száraz, szellőztethető helyre vigyük, ahol nem kapnak több csapadékot. Miután elkerültük az esőket, akkor már csak a fagyokra kell figyelni és időben beszedni növényeinket, illetve fóliasátorban vagy üvegházban fűteni. Mielőtt elküldenénk kaktuszainkat és egyéb pozsgásunkat téli nyugovóra, érdemes átnézni mindet, hogy nincs-e rajtuk valami kártevő. Védekezzünk azonnal ellenük, mert a nyugalmi időszak alatt kedvükre garázdálkodhatnak!

     Az esetleg még most nyíló fajok egyedeit vigyük egy fűtetlen, de világos helyiségbe és még az őszi napsütésben gyönyörködhetünk virágaikban. Ilyenek az Ariocarpusok, a Lithopsok és a kristályvirágfélék nagy része, valamint a déli féltekéről származó kaktuszok közül az Eriosyce nemzetségbe átsorolt Neoporteriak. 

Varga Zoltán Budapest

 

 

NAPTÁRTÖRTÉNET

OKTÓBER

 

 

 

Az 1582. január 1-én bevezetett Gergely-naptár kezdetekben Új naptár, később Gregorián-naptár néven vált ismertté. A jelenleg általánosan használt szoláris naptár, a Gergely-naptár 10. hónapja az október, amely 31 napos. Az év 274-305. napjait (szökőévben 275-306.) és a (38)39-(43)44. heteket  foglalja magába. Az esztendő utolsó negyedének kezdete és az utolsó előtti 31 napos hónapja. Az elnevezése a latin octo(ber, bris, bre) szóból származik, melynek jelentése nyolcadik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokkal kiegészítették az évet, amely így 12 hónapos lett és január elsejével indult. A 18. századi nyelvújítók az október helyett javasolt magyar elnevezése: mustonos. A régi magyar neve - mely népi kalendáriumokban szerepelt - Mindszent hava, ősi magyar nevén Magvető hava. a protestánsok pedig gyakran Reformáció hónapja néven emlegetik, mivel Magyarországon a hónap utolsó napján, október 31-én tartják a reformáció ünnepét. Október nevezetes arról, hogy a Julianus-naptár pontatlanságaiból eredő időeltolódást a XIII. Gergely pápa által bevezetett Gergely-naptár alkalmazása során korrigálták. A változtatást úgy hajtották végre, hogy az Új naptár bevezetése évében, 1582. október 4-ike (csütörtök) után 15-ét (péntek) írtak. Rövidítése: okt.

Általában a szőlőszüret már október közepén-harmadán befejeződik, a must erjedése a jellemző, ebből eredeztethető a 18. századi nyelvújítók október helyett javasolt mustonos kifejezése. Megjegyzendő, hogy a magyar borkülönlegesség, a tokaji aszú előállításához használt szőlőt viszont a hónap legvégén szüretelik csak, de az időjárástól függően átcsúszhat akár november elejére is. Orsolya napján, október 21-én véget ér az állatok szabadban tartása, legeltetése, ilyenkor hajtják be őket a legelőkről a téli szálláshelyükre. Október végén nem csak a kaktuszokat és egyéb pozsgásokat viszik a telelőbe, hanem minden fagyra érzékeny növényt, pl a muskátlit is. Európában a legnagyobb fesztivál ekkor van Németországban, ez az „Oktoberfest”, amely egy héten át tart és a nemzeti ünnepükön és az újraegyesítés napján, október 3-án zárul.

 

A kaktuszok megismerése és kultúrában történő elterjedése szempontjából is fontos, hogy 1492-ben október 12-én hajnali 2 órakor érte el Kolumbusz Kristóf a Bahama-szigetekhez tartozó San Salvador szigetét, majd Kuba partjait és Hispaniolát (ma Haiti). Erre az évre eredeztetik Amerika felfedezését.

 

 

Októberben több érdekes napot ünnepelnek világszerte:

 

Okt. 9.

-         Puerto Rico – Amerika felfedezésének napja

-         USA - Amerika felfedezésének napja

Okt. 12.

-         Spanyolország nemzeti ünnepe - Amerika felfedezése

-         Argentína, Chile, Costa Rica, Mexikó, Paraguay, Uruguay, Venezuela - Amerika felfedezésének napja

Okt. 16.

-         Kolumbia – Kolumbusz-nap

Okt. 23.

-         Magyarország – Nemzeti ünnep

Okt. 31.

-         Mindenszentek napja (egy ideje november 1-én tartják)

-         Halloween éjszakája

 

Október utolsó munkanapja „Takarékossági világnap”.

Október utolsó vasárnapján 3 órakor állítjuk vissza az órát egy órával, ami a nyári időszámítás végét és a téli – normál - időszámítás kezdetét jelenti.

A szökőévek kivételével az október a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint a január.

 

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek októberre:

-         Mérleg (szeptember 23-október 22.)

-         Skorpió (október 23-november 21.)

Az októberi égbolton a Nap az állatöv jegyei közül áthalad a Szűz és a Mérleg csillagképeken.

 

Érdekesség a különböző hónapnév próbálkozásokra:

Domitianus az Octobert Domitianusra keresztelte, míg Commodus, aki egészen különleges uralkodó volt, az összes hónapot átnevezte a felvett neveivel a következőképpen (januártól decemberig): Amazonius, Invictus, Felix, Pius, Lacius, Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus és Exsuperatorius.

 

Forrás: Új magyar lexikon

             Magyar Larousse

             Britannica Hungarica

 

Írta: Kiss Csaba

2011. október o1.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.